torsdag 13 oktober 2011

Föreläsning med Nicole Foss - stundande ekonomisk kris

Nicole Foss är en välkänd debattör och bloggare om ekonomi och energi från Kanada. Hon var och föreläste i Uppsala i Cemus regi den 11 oktober om resurs- och finanskriser och även lite om Fukushimaolyckan .

Vad är då en spekulationsbubbla? Jo de är vanliga historiskt sett: tulipanbubblan i holland på 1600-talet och börskraschen på 1930-talet i USA exempelvis. De handlar i botten om flockbeteende och psykologi: vi tror att det alltid kommer att gå upp och därför så låter vi girigheten styra. Bubblor bygger alltså på att det alltid finns en ny dåre som är beredd att betala mer. En bra analys av detta görs av den välkända bloggaren Cornucopia?. Bubblor innehåller mycket virtuellt värde och det underliggande värdet är ofta mycket lägre värderat. På samma sätt så överreagerar flocken när det bubblan spricker och värdet faller oftast till under det underliggande värdet. Foss återkommer hela tiden till den paraboliska formen på en kurvan som ett säkert tecken på att vi har en bubbla. Titta exempelvis på denna kurva som visar det amerikanska aktieindexet 500 historiska utveckling

Hur har det då kunnat gå så här galet? Ska inte våra politiker sätta stopp för spekulation? Foss menar att de som har makt hela tiden har mest att förlora - och så länge det går upp är alla glada och nöjda. Det vi har är inte bara en bubbla på aktiemarknaderna utan länder och privatpersoner har också skuldsatt sig väldigt mycket (inte minst genom bostadsköp här i Sverige) Sverige har en total skuld som är 350 % av BNP i dagsläget, varav den största delen är privata skulder. Foss menar vidare att en orsak till att vi har en kredit- och skuldkris nu är för att de som upplevde 30-tals kraschen nu nästan alla har dött, vilket gör att vi kan tänka: "det är annorlunda den här gången". Det politiker har försökt göra hittills för att förhindra att bubblan brister är att ge ut mer lån och stöd - helt enkelt öka skulderna ännu mer. Detta kommer inte hålla i det långa loppet menar Foss.

Vad kommer då att hända när alla vill ta ut sina pengar samtidigt, exempelvis sälja sin bostadsrätt, eller ha sina räntebetalningar från Grekland? Det blir kaos, för att det underliggande värdet är så mycket lägre än det värde som vi tror att tillgångarna betingar. Det är som hela havet stormar: när alla griper efter sin stol så finns det bara stolar till ett fåtal, de som är sena har inget kvar utom sina skulder. Det som händer också är att de värden som finns, som riktiga pengar, får ett högre värde, deflationen slår in. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är priset som är det viktiga menar Foss, utan vad vi kan betala, kostar en brödlimpa 1 krona, men ingen har så mycket pengar, så är 1 krona en förmögenhet plötsligt. Men borde inte ett lägre jämviktpris uppstå då? Nej menar Foss, inte på kort sikt då köpkraften faller snabbare än priserna, men på längre sikt faller såklart priserna också.

Det Foss uppmanar till är att sälja av så mycket av tillgångar med ett fiktivt värde, som en bostadsrätt, eller i alla fall betala av lånet på det. Att vara skuldfri är hennes mantra. I Sverige följer våra skulder med oss så länge vi lever, så en skuldfälla kan vara farlig om vi har deflation, samtidigt som våra inkomst sjunker.

Oavsett om det domedagsscenario som Foss målar upp infrias, så tycker jag i alla fall det är klokt att stå på sidan och INTE äga sin bostad eller aktier nu när dessa indikationer är så starka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar